OM OSS

 

Vi är Anette & Andreas och driver VitalSupport. Vi vill gärna dela med oss av den kunskap och erfarenhet vi samlat på oss under åren när det gäller Livsstil, Träning och Hälsa. Anette är utbildad fysioterapeut och arbetar som Hälsoguide. Andreas är lärare, utbildar bland annat Hälsocoacher och är Träningspedagog. För oss är naturen en perfekt plats för fysisk aktivitet, mental återhämtning, kreativitet- och energipåfyllnad. Den har därför en betydelsefull plats i de tjänster vi erbjuder.

Vi står för det humanistiska (salutogena) synsättet vilket betyder att vi ser hälsa ur ett helhetsperspektiv. Här läggs fokus på friskfaktorer som främjar hälsan. Det innebär även tron på varje individs egen förmåga och resurser till förändring.

Vår ambition är att inspirera och supporta dig till en Sund och Hållbar Hälsa.

Vi trivs när vi upplever det kraftfulla i enkelheten och det är något som vi vill förmedla i våra tjänster.

 

Det finns sällan genvägar, men många steg i rätt riktning.

 

Det här kan du förvänta dig i kontakten med oss på VitalSupport;

  • Vi verkar för att du ska kunna utveckla din livskompetens för att kunna främja hälsan genom livet.
  • Vi vill inspirera och supporta till en sund och hållbar livsstil.
  • Vi vill verka för att utveckla din potential så att du når just dina mål.
  • Vi har naturen som utgångspunkt för alla de positiva effekter den har på vår hälsa och avspeglas i våra tjänster.
  • Vi har glädje som drivkraft.
  • Vi garanterar professionellt bemötande, god service & kvalitet samt sekretess i kontakten med dig som kund.

 

”Vi människor är liksom naturen, unika och storslagna! Vi har inre krafter och resurser till utveckling och vi har en stabil grund att stå på som är förankrad i oss själva. 

Att nå uppsatta mål kan ge känslan av upprymdhet, styrka & glädje. En riktig energikick som lagras i kroppen och skapar härliga, positiva minnen som du kan plocka fram när du själv önskar” av Anette.

 

 


Läs mer om oss;

ANETTE

Jag har glädje, upplevelser och positiv framtidstro som livsstrategi. Naturen är min kraftkälla, den ger mig energi och känslan av frihet. Är ute och njuter och tar vara på solens energigivande strålar så ofta jag bara kan. Fascineras även av den mäktiga stjärnhimmeln en molnfri kväll. Jag ler ofta för det gör mig glad. När jag har nått en bergstopp känner jag mig som ett med världsalltet, en oerhört kraftfull känsla som ger ro och frid i själen. Att ha fått anstränga sig fysiskt för att få uppleva storslagna vyer är verkligen härligt tycker jag. Är en viljestark, vänlig, innerst inne blyg men jag tror jag kan säga modig västgöte. Född i Lidköping och uppvuxen i Tidaholm. Bor sedan många år tillbaka i Ängelholm. Här trivs jag förträffligt med naturen, havet, min livskamrat, mina två vuxna barn och barnbarn.

Anette-3
gtb-varvet
Anette-galdöpiggen-2
Anette-2
vila

”Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv”

 av Kirkegaard

Lite av ett motto är nog; Jag vill, kan och vågar! Vilket tagit mig dit jag är idag, både som person och i min yrkesroll. Livet är en resa som utvecklar mig i den riktning som jag själv önskar och bestämmer. Jag vill absolut bli det bästa jag kan bli utifrån mina nuvarande förutsättningar, även kunna bättra på förmågor inom olika områden som jag har vilja och motivation till. Tycker om att ta risker och tror utmaningar skapar kreativitet, mod och kraft som i sin tur genererar lyckorus och energi i kropp och själ. Det är den känslan som uppkommer då jag tagit mig ur min komfortzon och klarat det jag förutsatt mig. Glömde nämna att jag är 56 år (hur det nu gick till!), men ser bara åldern som just, en siffra. Livet har gett mig många erfarenheter, lärdom och ny kunskap. Det är nog så att klokhet och visdom kommer smygande med åren. För mig är det viktigt att trivas med det jag gör, känna harmoni och att ta vara på alla glädjeämnen stora som små.

Mina erfarenheter när det gäller fjällvandring- och bergsbestigning tog sin början på tidiga 1990-talet då jag och min bror Thomas begav oss till Kebnekaise. En oförglömlig resa som efteråt satte fart på både tankeverksamheten och kreativiteten. Jag skulle minsann omskola mig och arbeta med hälsa och friskvård. Där tog mitt intresse för hälsa, träning och friluftsliv verkligen fart och det blir först ett års utbildning på Munka Folkhögskola och Friskvårdslinjen. Bästa skolåret någonsin! Där träffar jag också min livskamrat Andreas. Efter att i många år arbetat inom modebranschen på AB Lindex tar jag steget att börja läsa upp ämnen och betyg för att komma in på sjukgymnastprogrammet i Lund. Jag är så pass gammal så under min gymnasietid läste jag till undersköterska på den då tvååriga utbildningen. Nu krävs det lite mer att ta sig in på universitetet, men skam den som ger sig! Tog mig igenom utbildningen i Lund och har sedan januari 2008 arbetat som sjukgymnast/fysioterapeut inom olika områden och verksamheter som till exempel; primärvård, barn- och vuxenhabilitering och äldreomsorg. Min ambition är att alltid försöka ha ett hälsofrämjande arbetssätt och att se människan i ett helhetsperspektiv.

Jag har även byggt på min kunskap inom hälsoområdet under de senaste åren. Det har blivit några kurser på universitet och högskola i; Folkhälsokunskap, Hälsopedagogik och Hälsopsykologi. Och sedan blev det Gerontologi också eftersom jag är intresserad av det friska åldrandet. Jag blev även utbildad friskvårdskonsult under mitt år i Munka Ljungby och det har jag haft stor nytta av i mitt arbete. Åren har gett mig många erfarenheter och upplevelser vilket gjort mig ännu mer livsnyfiken. Mitt intresse för motion och idrott har alltid funnits och jag har varit fysiskt aktiv sen barnsben. Har hållit på med en del lagidrott, som fotboll och handboll men också tränat löpning (sprungit halvmaror och ett par marathon) och alla tänkbara pass på friskvårdsanläggningar. Jag har även tränat damlag i fotboll som 23- åring och varit instruktör inom olika motionsformer under flera år. Det är en sådan oerhört härlig känsla i kroppen när jag får röra på mig, hade inte klarat mig utan!

Det har även blivit en del vandring- och bergsbestigningar sedan min början på 1990- talet.  Göran Kropps bok, 8000+ och Jon Krakauer, Tunn luft,  har gett mig mycket  inspiration för just vistelse i bergsmiljö och att våga utmana höjder. De fick mig att göra dröm till verklighet! Har varit i bland annat svenska- och norska fjällvärden, alperna, Nepal (Everest Base Camp) och Kilimanjaro (Uhuru peak). Oförglömliga turer med nära & kära som givit fantastiska minnen! Ser fram emot att få arbeta med den här sidan och hoppas den kan ge just Dig något. Kanske är det som Robban Broberg sjunger i låten,

”…målet är ingenting, vägen är allt” . Och Du, jag hoppas vi ses där ute.

 

”Life is like riding a bicycle, To keep your balance, You must keep moving”

av A. Einstein


 

 

ANDREAS

Rörelse ger mig energi, kreativitet, avslappning och glädje. Det finns något triggande i att vara ett med sin egen kropp, både fysiskt och psykiskt. Oavsett om det gäller långa utmanande äventyr med inslag av ovisshet eller om det är korta äventyr runt välkända ”knuten” ger det mig nya erfarenheter, fler pusselbitar!

DSCN4550
GOPR2980
DSC_2085
Andreas-40-630
DSC_1108

”Helheten är större än summan av delarna, 1+1 =3″

Mina barndoms somrar var fantastiska, jag fick möjligheten att tillbringa dem i en miljö med tillgång till hav, skog, ängar, djur och lantbruk. Min största dröm i livet var att bli bonde!  Många av mina sommardagar tillbringades tillsammans med min syssling och hans pappa som drev ett lantbruk. Det innebar mycket praktiskt arbete på gården och en hel del kroppsarbete, något som jag gillade, ville bli stark som en bonde!

Så här 35 år senare ser jag lite nostalgiskt tillbaka på tiden som ”sommarbondepraktikant”. Det blev ingen bonde av mig men att vistas i naturen ofta och använda kroppen dagligen är ett mål jag uppnått.

Min första större fysiska utmaning var Göteborgsvarvet, det var 1991. Under 90-talet och en bit in på 2000-talet blev det några Göteborgsvarv ytterligare samt andra lopp, både kortare och längre. Mitt intresse för löpning blev rätt stort och sökandet efter det optimala träningsupplägget förde mig till många års prenumeration av tidningen ”Springtime” (idag RunnersWorld). Jag testade alla möjliga träningsupplägg och metoder för att ha möjligheten till att kapa någon eller några minuter på Göteborgsvarvet varje år.

Jag minns ett nummer av Springtime extra väl, det var i början av 90-talet, en artikel om IRONMAN på Hawaii!  Artikeln berättade bland annat hur de hela startade, vem är mest uthållig, en simmare, löpare eller cyklist? Det enda sättet att få reda på det var att genomföra ett lopp med alla grenar, IRONMAN var född, 3860 meter. simning, 18 mil cykel och 42,2 km löpning.

Jag kommer ihåg hur jag fascinerades av tävlingen, deltagarna och sporten. Drömde om att själv en gång kunna genomföra en IRONMAN. Jag var ganska länge i dröm- och fascinasionsfasen, såg mig inte som en person som skulle klara av det, så var det bara, och dessutom kunde jag ju inte crawla ordentligt!

Det var först efter att jag träffade Anette, som stöttade mig i tanken, lyfte min blick och lockade fram min potential som jag såg mig själv som en doer! Anette anmälde mig till Sveriges motsvarighet till IRONMAN, Järnmannen 1996. Hon hade fixat en personlig inbjudan och av bildelar svetsat ihop en järnman, vilken tjej!

Mellan 1996-2007 tävlade jag på olika distanser i triathlon. Att lära sig crawla som vuxen gick ju faktiskt riktigt bra! Med tiden stärktes självkänslan och tron på min egen förmåga vilket för mig stärker insikten om att allt är möjligt!

Under 2000-talet har jag fått möjligheten att tillsammans med nära och kära fått skapa och planera, genomföra och uppleva nya drömmar och äventyr. Allt från vandringar i Norska och Svenska fjällen, Alperna, Himalaya och Kilimanjaro. Utflykter till Kullaberg med vandring och klättring till utmaningar som Vasaloppet, Vätternrundan och nya träningsformer.

En stor del av träningen har handlat om kondition och uthållighet. Styrketräning var länge inte så prioriterat i tron på att de skulle påverka konditionen negativt. Det var först en bit in på 2000-talet som jag verkligen upptäckte fördelarna, trots att jag då hade läst kurser på universitet inom fysiologi och träningslära. I samband med min anställning som linjeansvarig för Hälsocoachutbildningen på Munka Folkhögskola 2009, blev träning och hälsa inte bara mitt intresse utan även mitt arbete. Att arbeta med hälsa professionellt har inneburit utveckling, fördjupning och ökad kunskap dels om träning men i synnerhet inom hälsorelaterade frågor i stort.

Som lärare på Hälsocoachutbildningen ansvarar jag bland annat för kurser inom fysisk aktivitet, coachning, hälsoarbete och personlig tränare.

Uthållighet och kondition ligger mig fortfarande varmt om hjärtat men sedan några år tillbaka har andra fysiologiska förmågor väckt mitt intresse. Kanske är det bondens kroppsarbete som gör sig påmind. Idag består min träning av mycket rörelselust och utmaningen ligger just nu i att ge kroppen möjlighet att utveckla inneboende resurser och förmågor. Resultatet kan ni själva uppleva i form av träningsformen MoVi. Hoppas vi ses!


 

Våra erfarenheter och meriter

Vi har bland annat:

Bestigit Kebnekaises Sydtopp sju gånger både Östra & Västra leden, även tagit oss upp på Norges högsta berg, Galdhöpiggen vid tio tillfällen. I Österrike och Schweiz har många alptoppar 3000-4000 möh nåtts. Toppen av Mont Blanc 4810 möh nåddes i juli 2018. Vi har erfarenhet av vandring på extrema höjder över 5000 möh och har fysiologisk kunskap om vad som sker i kroppen på högre höjder. Vi har vandrat till Mt. Everest Base Camp och varit uppe på Kala Patthar samt bestigit Uhuru Peak, Kilimanjaro på 5895 möh. Vi har upplevt och genomfört långa dagsvandringar (med packning) över 12 timmar, bland annat tagit oss mellan Abisko och Kebnekaise fjällstation 86 km. Vi har båda över 25 års erfarenhet av fjällvandring och bergsbestigning.

Andreas har sprungit runt 15 halvmaror varav många Göteborgsvarv med bästa tid 1.24.55 och Anette har genomfört runt 10 halvmaror med personbästa 1.40.25. Två stycken Stockholm Marathon med tiderna 3.12 för Andreas och 3.45 för Anette. Andreas har även meriter som; 30 genomförda Triathlontävlingar i både kort, medel- och långdistans. 2 stycken Ironman och deltagit i långdistans- VM i Säter 1999. Blev 4:a i stafett SM. 2 stycken Vätternrundor, Vasalopp, 1-dagars Multisport tävlingar samt flera 5-10 km löptävlingar (Det har även Anette gjort :-)). Finnmarksturen på mountainbike och Randonee turer i Norska fjällvärlden.

Anette har i sin ungdom tävlat i atletisk gymnastik och simning. Spelat fotboll och handboll och även varit damlagstränare i fotboll.

Vi har gemensam erfarenhet av att vara motionsledare i ett flertal föreningar under många år.

Andreas har utbildat över 200 Personliga Tränare och Hälsocoacher sedan 2009. Har även varit med och bildat ”Branschrådet för Hälsa” som erbjuder certifiering av Personliga tränare.

Vi har genomfört kurs i ledklättring och innehar ”rött kort”. Vi kombinerar gärna vandring med klättring på Kullaberg.

Anette har varit Hälsoinspiratör och drivit Hälsofrämjande projekt inom privat verksamhet. Har utbildat personal inom äldreomsorgen i hälsofrämjande arbetssätt och ergonomi. Varit säljare- och chefshandledare och butikschef inom detaljhandeln. Även erfarenhet av Sport och Friluftsbranschen.